Koenders: cultuur van groot belang voor ontwikkelingslanden

“Geld voor cultuur is geen luxe. Als we niet investeren in cultuur in ontwikkelingslanden, dan geven we ons over aan medelijden. Het zou betekenen dat we de idealen van prins Claus niet in ere houden.” Dat zei minister Koenders vandaag bij de uitreiking van de Prins Claus-prijs aan de Colombiaanse architect Simon Vélez.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is van mening dat cultuur ook relevant is bij het bestrijden van armoede in de wereld. De minister noemde het voorbeeld van bezoekers van een toneelstuk in Zuid-Afrika, die zich daarna op hiv/aids kunnen laten testen. Of van een Palestijnse musicus die kinderen muziekonderwijs geeft en hen zo laat ervaren wat een leven zonder conflict en oorlog is.


Koenders refereerde aan een uitspraak van prins Claus dat mensen zich bewust moeten zijn van hun eigen cultuur om daadwerkelijk te kunnen bouwen aan ontwikkeling. Koenders is blij met het feit dat het Prins Claus-fonds steeds meer projecten financiert die voor brede lagen van de bevolking toegankelijk zijn, zoals ‘township radio’ of openlucht-bioscopen.