Waardering voor kabinetsmaatregelen om dienstverlening te verbeteren

Ruim 1000 mensen gaven onlangs voor de zevende keer hun reactie op maatregelen van het kabinet om de administratieve lasten te verlagen en elektronische dienstverlening te verbeteren. Het burgerpanel beoordeelde ditmaal acht maatregelen. Het merendeel van de respondenten waardeert de maatregelen goed tot zeer goed en de bekendheid en persoonlijke ervaring met de gerealiseerde voorzieningen groeit.

Daarnaast gaf het panel aan dat de bekendheid over de overheidsdienstverlening op het internet moet worden vergroot en sprak het panel zich uit over de knelpunten waar het kabinet in 2010 de meeste aandacht aan zou moeten besteden. Staatssecretaris Bijleveld is verantwoordelijk voor het programma voor minder administratieve lasten voor burgers, professionals en medeoverheden.

Gewaardeerde maatregelen
Het algemene beeld uit de enquête is dat de ondervraagden de voorgelegde maatregelen positief tot zeer positief waarderen. Het best scoren de verbeteringen rondom het digitaal gemeenteloket (87%), eenmalige gegevensverstrekking (82%) en regelhulp.nl (81%). De helft van de respondenten heeft het digitaal gemeenteloket al eens gebruikt. Vooral de vooraf ingevulde belastingaangifte, het digitale herhaalrecept en de gratis schoolboeken worden dit keer genoemd als merkbare verbeteringen in de dienstverlening.

Prioriteiten voor 2010
Het meerdere malen aanleveren van gegevens is de meest genoemde last. De respondenten vragen verder aandacht voor oplossingen om het aantal juridische procedures te verminderen, overheidsformulieren begrijpelijker te maken en wachttijden te verkorten.

Knelpuntenaanpak
Bij de start van deze kabinetsperiode is op basis van panelonderzoek en signalen van burgers een top 10 van meest gevoelde knelpunten in de overheidsdienstverlening vastgesteld. Staatssecretaris Bijleveld heeft met collega’s in het kabinet, bij gemeenten en uitvoeringsorganisaties afspraken gemaakt om die knelpunten met voorrang op te lossen. Bij elke voortgangsrapportage over dit programma, legt staatssecretaris Bijleveld haar voorstellen ook voor aan een burgerpanel.

Meer informatie
Meer informatie over de voortgangsrapportage en een overzicht van alle maatregelen is te vinden onder het dossier ‘Dienstverlening van de overheid’ op deze site.

Informatie over het burgerpanel vindt u op de site van Burgerlink.