Verhagen: mensenrechten horen thuis op school

Minister Verhagen is blij met het stimuleringsplan voor de integratie van mensenrechten in het onderwijs. Dat zei hij donderdag, Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, op een bijeenkomst over mensenrechteneducatie in het Zandvlietcollege in Den Haag. Hij was daar samen met minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

"Ik vind het een prima zaak dat extra aandacht besteed gaat worden aan mensenrechten. Wat mij betreft een mooi begin van wat ik als een onmisbare diepte-investering beschouw", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Want Nederland heeft met de ondertekening van internationale verdragen, zoals de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, de verplichting op zich genomen dat mensenrechten op school worden behandeld."

Het stimuleringsplan, dat vandaag werd gepresenteerd, moet leiden tot een structurele inbedding van mensenrechten in het onderwijs. Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO werkt het plan de komende tijd uit met het Overlegplatform Mensenrechteneducatie en een aantal scholen. Dat moet resulteren in een raamleerplan, een analyse van beschikbare materialen en een overzicht van goede praktijkvoorbeelden.

Minister Verhagen en minister Plasterk spreken over mensenrechten met leerlingen van het Zandvlietcollege

"Ik vind dat jullie, en alle kinderen in Nederland, moeten weten wat mensenrechten zijn", hield hij de leerlingen voor. "Wat je eigen rechten zijn. Maar ook wat de rechten van anderen zijn. Dat moet op school aan de orde komen, op de lagere school, en op de middelbare school."

Verhagen en Plasterk speelden met leerlingen van het Zandvlietcollege het mensenrechtenspel Eén Stap Vooruit. Met dit spel, uitgegeven door de Raad van Europa, wordt de dagelijkse betekenis van mensenrechten zichtbaar gemaakt voor deelnemers en toeschouwers. Na het spel spraken vertegenwoordigers van het onderwijsveld, maatschappelijke organisaties en experts met elkaar over de vraag hoe mensenrechteneducatie in het onderwijs vorm kan krijgen.