Verhagen bezorgd over lot Syrische Geuzenpenningdrager

Minister Verhagen doet een klemmend beroep op de Syrische President om de Syrische mensenrechtenverdediger Haytham al-Maleh voorlopig in vrijheid te stellen in afwachting van zijn rechtszaak. De winnaar van de Geuzenpenning 2006 werd in oktober 2009 opgepakt door de veiligheidsdienst nadat hij een interview had gegeven aan een onafhankelijke TV-zender.

"Juist op de Internationale Dag van de Mensenrechten zou het een mooi gebaar zijn van de Syrische autoriteiten om Al-Maleh, mede gezien zijn fragiele gezondheid, niet langer in de gevangenis te houden maar in staat te stellen thuis zijn rechtszaak af te wachten", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Haytham Al-Maleh is een prominent mensenrechtenadvocaat, die in 2006 de Nederlandse Geuzenpenning kreeg voor zijn moedige gevecht voor mensenrechten. Verhagen: "Haytham al-Maleh komt op voor de burgerlijke en politieke vrijheden van collega’s mensenrechtenverdedigers. Vrijheid van meningsuiting is een universeel mensenrecht. Dat zou ook moeten gelden in Syrië."

Wereldwijd worden nog steeds veel mensen vervolgd, gevangen gezet, gemarteld of vermoord omdat zij de moed hebben op te komen voor hun rechten en die van hun medeburgers. De Nederlandse ambassades besteden vandaag expliciet aandacht aan mensenrechten en het werk van mensenrechtenverdedigers. De Nederlandse Ambassade in Damascus volgt de zaak van Haytham al-Maleh op de voet.