Vrouwen voor vrouwen

Afgelopen zaterdag vond de eerste voetpatrouille plaats waarvan de deelnemers uitsluitend bestonden uit vrouwen. Aan de patrouille in de omgeving van Ali Shirzai in het Chora district namen 9 vrouwen van de Task Force Uruzgan (TFU) en het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) deel.

De speciaal voor deze patrouille samengestelde eenheid bestond uit vrouwen die werkzaam zijn bij verschillende onderdelen van de missie in Uruzgan. De leiding lag in handen van wachtmeester der eerste klasse Eli van de Battle Group, buiten de 7 militairen namen ook een diplomate van Buitenlandse Zaken en een vrouwelijke Afghaanse tolk mee. De patrouille vond plaats in het district Chora, waar 2 jaar geleden nog hevig werd gevochten.

Het PRT, dat werkt aan de wederopbouw en ontwikkeling van Uruzgan, wil de positie van vrouwen in de provincie verbeteren. Het district Chora, ten noorden van Tarin Kowt, is een conservatief gebied en openlijk spreken met vrouwen is daarom moeilijk. Reden voor het PRT om met een vrouwenpatrouille te proberen meer contacten te leggen met de vrouwen in Uruzgan.

'Er is niemand die meer geleden heeft onder het terreurbewind van de Taliban dan de vrouwen van Afghanistan. In Uruzgan is de scheiding tussen mannen en vrouwen traditioneel groot. Vrouwen bereik je met andere vrouwen hier in Uruzgan. Daarom is een vrouwelijk peloton van militairen en burgers geformeerd die de klus kunnen oppakken', zegt Michel Rentenaar, Directeur Provinciaal Reconstructie Team Uruzgan.

Rondom Chora ontmoeten de vrouwen elkaar traditioneel tijdens het offerfeest. De bijzondere patrouille die deze locatie aandeed, bood daarom een uitgelezen kans om met de vrouwen te spreken zonder dat de mannen daarbij toekeken. Het PRT Team is van plan in de komende maanden een vrouwenpark te bouwen waar de vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. De vrouwen juichten dit plan van harte toe, blijkt uit gevoerde gesprekken.