Volgend jaar 'piekjaar' voor Defensie

Het komend jaar wordt Defensie maximaal belast, onder meer door de terugtrekking uit Uruzgan die eerst meer personeel zal vergen. Minister Eimert van Middelkoop sprak vanavond bij de behandeling van de Defensiebegroting in de Kamer over een 'piekjaar'.

"We hebben gekozen voor een expeditionaire krijgsmacht en die ambitie wordt met de operaties in onder meer Afghanistan en Somalië volledig waargemaakt." Minister Van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries kregen over het algemeen bijval voor hun plannen. Een belangrijk deel van de beraadslagingen betrof de operatie in Afghanistan. De minister stelde dat zowel militairen als het materieel aan rust toe zijn. Vanaf 1 augustus volgend jaar begint de redeployment operatie. “Met name de explosieven opruimingsdienst, de genisten en helikoptervliegers zijn de afgelopen jaren zwaar belast. Het betekent echter niet dat we in 2011 niets meer kunnen. Ook tijdens ISAF doen we mee aan andere missies."

Staatssecretaris De Vries besteedde veel aandacht aan het personeel dat uit Afghanistan terugkomt. “Juist deze operatie heeft onderstreept dat we een eigen hospitaal en een militair revalidatiecentrum nodig houden. Die topzorg moet behouden blijven. Als uitbreiding van die zorg nodig is, dan doen we dat.”

In de begroting voor volgend jaar staat onder meer dat Defensie mee betaalt aan de kabinetsmaatregelen tegen de economische crisis. Volgend jaar bedraagt de bezuiniging 65 miljoen euro, oplopend tot 172 miljoen in 2013. Defensie moet flink herschikken om toch een sluitende begroting te halen.