Verhagen: oordeel aanklager Joegoslavië-tribunaal weegt zwaar

Het positieve oordeel van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal weegt voor Nederland zwaar bij verdere stappen in de integratie van Servië in de Europese Unie, maar de druk om te blijven samenwerken met het tribunaal moet gehandhaafd blijven. Dat verklaart minister Verhagen vandaag in een reactie op de presentatie van het rapport over de samenwerking van Servië en andere landen met het tribunaal aan de Veiligheidsraad in New York.

Hoofdaanklager Brammertz schrijft dat hij tevreden is over de samenwerking van Servië met het tribunaal en bevestigde in zijn mondelinge toelichting aan de Veiligheidsraad een positieve trend.

'De rapportage van Brammertz is positief', aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Ik zal komende week met mijn Europese collega's bespreken wat dit betekent voor de besluitvorming over het integratieproces van Servië.' Mede op verzoek van Nederland zal Brammertz komende week in de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een toelichting geven op zijn rapport en vragen beantwoorden.

Nederland wil dat de EU het werk van de aanklager zoveel mogelijk ondersteunt en Servië aanmoedigt goed te blijven samenwerken met het tribunaal. 'Daarom moet de druk worden gehandhaafd, zodat de laatste twee voortvluchtigen, waaronder Mladic, worden opgespoord en overgedragen,’ zo benadrukt Verhagen.