Nederland wordt voorzitter ITF Holocaust

Nederland wordt in 2011 voorzitter van de International Task Force for Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF). Dat is vandaag bekendgemaakt in Trondheim (Noorwegen).

De ITF heeft als doel 'de Holocaust, de moord op het Joodse volk gedurende de Tweede Wereldoorlog, te blijven onderwijzen, herdenken en onderzoeken en in zijn context te plaatsen, zoals beschreven staat in de Stockholm Declaration in 2000'.

Staatssecretaris Bussemaker is trots op de keuze voor Nederland als voorzitter van de ITF. 'Het is belangrijk dat toekomstige generaties wereldwijd zich een goed beeld kunnen blijven vormen van de Tweede Wereldoorlog, toen democratie en vrijheid verdwenen en racisme heerste. In Nederland maken we het oorlogserfgoed onder meer toegankelijk met de huidige NPS televisieserie De Oorlog. Ik wil het ITF voorzitterschap proberen aan te grijpen om de Tweede Wereldoorlog te blijven verbinden met de actualiteit.'

De ITF is een internationale organisatie van 27 landen, waaronder de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Israël, Argentinië en veel Europese landen. In 1998 werd de ITF opgericht. Nederland werd lid in 1999. In 2008 kreeg de organisatie een permanent secretariaat in Berlijn.

In het voor- en in het najaar van 2011 organiseren de ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS samen meerdaagse internationale bijeenkomsten voor ruim 250 vertegenwoordigers.