Nederland verwelkomt versterking Afghanistan-missie

Nederland verwelkomt de versnelling en verbreding van de internationale missie in Afghanistan. Dat verklaarde minister Verhagen vandaag in reactie op de toespraak van president Obama over de inzet in de komende jaren. Hij was eerder door zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton op de hoogte gebracht van het Amerikaanse besluit.

'De Verenigde Staten laat zien dat ze vertrouwen hebben in de missie in Afghanistan', zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Dat land mag niet weer een vrijplaats worden voor terroristen. De steun aan de Afghanen wordt versneld en verbreed. Zo kunnen we bewerkstelligen dat de Afghanen straks zelf voor de veiligheid en de opbouw van hun land kunnen zorgen.'

Deze strategie sluit aan bij de geïntegreerde aanpak die Nederland in de provincie Uruzgan in de praktijk brengt. Dat betekent niet alleen militaire inzet, maar ook zorgen voor goed bestuur en ontwikkeling.

'Het is zaak dat we de resultaten van het uitstekende werk van onze militairen, ontwikkelingswerkers en diplomaten in Uruzgan veilig stellen, zodat daar op kan worden voortgebouwd,' aldus minister Verhagen.

De internationale steun aan Afghanistan zal meer en meer zijn gekoppeld aan de resultaten die door de regering van president Karzai worden geboekt. Ook Nederland is daar een voorstander van.