Ministers roepen vice-president Sudan op tot inzet voor vredesproces

Vandaag spraken minister Koenders en minister Verhagen uitgebreid met de eerste vice president van Sudan, Silva Kiir. Deze is ook president van Zuid-Sudan. Hij maakt een rondreis door Europa om aandacht te vragen voor de moeilijkheden rondom het vredesproces tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking): "In het gesprek benadrukte Kiir het belang van een duidelijke grens tussen Noord en Zuid Sudan. Dat is essentieel voor het referendum in maart 2011 waar gestemd wordt over onafhankelijkheid van Zuid Sudan." Maar ook de humanitaire sitatie in Darfur en het belang van ontwikkelingssamenwerking kwamen uitgebreid ter sprake. "Kiir heeft gevraagd om een extra Nederlandse bijdrage. De humanitaire situatie in Darfur is nog steeds schrijnend. Ik heb daarom toegezegd dat er een extra bijdrage komt voor noodhulp."

In het overleg van vice-president Kiir met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte deze de betrokkenheid van Nederland bij Sudan maar hij riep de Sudanese regering ook op haar verantwoordelijkheid te nemen.

"Onze landen moeten beiden een bijdrage leveren aan het realiseren van de afspraken die gemaakt zijn in het Comprehensive Peace Agreement in 2005. Dat betekent concreet dat u zich nog meer moet inspannen voor het bestrijden van corruptie en voor het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen en voor de veiligheidssituatie in uw land." aldus Verhagen.

Verhagen vroeg ook aandacht voor de veiligheid van Nederlandse diplomaten en medewerkers van Nederlandse organisaties die in Zuid-Sudan werkzaam zijn.

Vice president van Zuid Sudan Kiir en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken)