Koenders pleitbezorger voor Pakistaanse vluchtelingen en Afghaanse ontwikkeling

“Er is te weinig aandacht voor het lot van Pakistaanse vluchtelingen.” Dat zei minister Koenders aan het einde van een vijfdaags werkbezoek aan Pakistan en Afghanistan. In Pakistan sprak hij met president Zardari en Chief Justice Chaudry en bracht als eerste Europese minister een bezoek aan de SWAT-vallei, bekend van Pakistaanse militaire operaties tegen de Taliban.

“Militaire acties zijn belangrijk, omdat de Taliban een reële bedreiging vormen voor de veiligheidssituatie. Bovendien zijn veel scholen verwoest. Tegelijkertijd zijn bijna één miljoen mensen nog niet naar huis teruggekeerd en is de toegang voor humanitaire hulpverleners beperkt,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Hij sprak over dit onderwerp met president Zardari en zegde een bijdrage toe aan het Rode Kruis (ICRC). Het Rode Kruis is een van de weinige internationale hulporganisaties die de plaatselijke bevolking wel bereikt en toeziet op de naleving van het humanitair oorlogsrecht.

Koenders voerde met Zardari en de ministers van Financiën en Justitie ook gesprekken over de toespraak van president Obama en de noodzaak om een betere balans te vinden tussen militaire acties, het tegengaan van extremisme en economische ontwikkeling. Daarnaast bracht Koenders een symbolisch bezoek aan opperrechter Chowdry, die in 2007 de democratiebeweging in Pakistan leidde. In het najaar van 2007 bevroor Koenders de ontwikkelingsrelatie met Pakistan als protest tegen het uitroepen van de noodtoestand door generaal Musharraf. Chowdry bedankte de Nederlandse regering voor haar steun.

Koenders ondertekende in Islamabad een contract voor de aanleg van 14.000 biogasinstallaties in de provincie Punjab. “Dit is een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van CO2-emissies. Het is een vorm van hernieuwbare energie voor gezinnen die daardoor geen houtskool meer hoeven te gebruiken om te koken of het huis te verwarmen”, aldus Koenders. Er zijn met dit programma zeer goede resultaten bereikt in Vietnam. “In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen is dit een kleine, maar belangrijke, bijdrage van Pakistan aan de oplossing van het klimaatprobleem,” volgens de minister.

De Pakistaanse regering toonde zich in gesprekken met Koenders geïnteresseerd in het bevorderen van handel met Nederland. Daarnaast wil men gebruik maken van Nederlandse kennis op het gebied van landbouw en watermanagement. Koenders zegde toe om te bezien of binnen het huidige ontwikkelingsprogramma daar ruimte voor kan worden gemaakt. De Nederlandse bijdrage aan ontwikkelingsprogramma’s in Pakistan is dit jaar 28 miljoen euro. Onderwijs is het belangrijkste ontwikkelingsprogramma, dat vooral gericht is op onderwijs voor meisjes en het tegengaan van de invloed van Koranscholen (madrassa’s). “De madrassa’s zijn een voedingsbodem voor extremisme. Daarom zijn investeringen in het onderwijs voor Pakistaanse meisjes en jongens van groot belang, ook voor de veiligheid van Nederlanders,” aldus Koenders.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Pakistan bracht Koenders een bezoek aan Afghanistan. Hij voerde tijdens zijn bezoek gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, hulporganisaties, de Amerikaanse ambassadeur Eikenberry en NAVO-commandant Carter. Koenders was ook in Uruzgan. “Er is veel bereikt door de gezamenlijke inzet van de Nederlanders,” aldus Koenders. De veiligheid is vergroot, het aantal scholen is in drie jaar tijd verdrievoudigd en bijna alle inwoners hebben nu toegang tot gezondheidszorg.” De economische ontwikkeling is op gang gekomen, zelfs in een afgelegen district als Chora, waar Koenders een bezoek bracht aan projecten. “Dat is een enorme prestatie waar Nederlanders trots op mogen zijn en betekent daadwerkelijke vooruitgang voor de mensen in Uruzgan”, aldus de minister.

Koenders is niet bang dat al deze resultaten teloor gaan als de Task Force Uruzgan eind volgend jaar vertrokken is. Er is een goede basis gelegd op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Veel ontwikkelingsorganisaties gaan door met hun werk, zo werd de minister verzekerd. Dat geldt ook voor de uitrol van nationale programma’s op het terrein van economische ontwikkeling, onderwijs en gezondheidszorg zo werd duidelijk uit gesprekken met minister Atmar (Binnenlandse Zaken) en minister Zia (Plattelandsontwikkeling).

Koenders is voornemens een Peace Jirga te ondersteunen tussen Afghanistan en Pakistan. Dat sluit aan op de toespraak van president Obama m.b.t. verzoening in Afghanistan en de regio. Er zijn voorbereidingen getroffen m.b.t. de vorming van een secretariaat, op basis waarvan overleg met de buurlanden wordt voortgezet.