Afghaans leger bouwt brug in Uruzgan

Deze week is in het Mirabad-gebied in de provincie Uruzgan een brug geopend die door het Afghaanse leger is gebouwd. Het project is een voorbeeld van goede samenwerking tussen burgers en het Afghaanse leger in een gebied waar zulke samenwerking niet vanzelfsprekend is.

De bouw van de brug is bijzonder omdat het Afghaanse leger op deze manier zelf probeert de steun voor zijn werk onder de lokale bevolking te vergroten. Tot nu toe werden zogenaamde civiel-militaire samenwerkingsprojecten vooral uitgevoerd door de buitenlandse troepen in Uruzgan.

De lokale bevolking van Nayak, het dorp waar de brug staat, heeft het Afghaanse leger verteld waar de brug precies moest komen. De brug is te vinden nabij de basis Wali die onlangs door de Task Force Uruzgan gebouwd. Het gebied was tot eind oktober nauwelijks toegankelijk en heeft daarom nog weinig profijt gehad van de opbouwactiviteiten in Uruzgan.

De brug komt op een goed moment: in de winter stijgt het waterpeil en is het onmogelijk door de stroom naar de overkant te waden. De lokale gemeenschap heeft het Afghaanse leger inmiddels ook gevraagd een school en een gezondheidspost te bouwen.