Nederland wil Afghanistan in WTO

Nederland zal zich voluit inzetten om Afghanistan te helpen met het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Dat zei staatssecretaris Heemskerk op 1 december 2009 tijdens de ministeriele conferentie van de WTO in Geneve tijdens een gesprek met Wahidullah Shahrani, minister van Handel en Industrie van Afghanistan.

WTO-lidmaatschap is een van de stappen om Afghanistan weer deel te laten uitmaken van de wereldgemeenschap met de bijbehorende normen van net overheidsbestuur en betere handhaving van de internationale handelsregels.

Toetredingsproces

Afghanistan heeft op 21 november 2004 lidmaatschap aangevraagd bij de WTO. Op 1 april 2009 heeft het land het memorandum on the foreign trade regime ingediend. Dit memorandum vormt de eerste stap naar WTO-lidmaatschap. Onlangs is bekend gemaakt dat de Nederlandse ambassadeur voorzitter wordt van de werkgroep voor het toetredingsproces van Afghanistan. De voorzitter speelt een belangrijke rol in de coördinatie bij de toetreding. Hij geeft onder meer leiding aan de verschillende technische activiteiten en onderhandelingen.

'Toetreding tot de WTO betekent voor Afghanistan het aangaan van handelsrelaties en daarmee een stimulans voor het op orde brengen van de economie. Dat is ook een belangrijk middel om corruptie te bestrijden,' aldus Heemskerk. 'Voordat Afghanistan kan toetreden moet er echter nog vreselijk veel gebeuren. Maar de hulp van Nederland hierbij zal het land ondersteunen internationale handelsrelaties op te bouwen. Naast Defence, Development and Diplomacy voegen we nu een vierde 'D' toe: Door to WTO.'

Economische crisis

Heemskerk is tot en met 2 december aanwezig in Geneve. Tijdens de opening van de conferentie werd door de WTO-leden veel nadruk gelegd op de rol van de WTO tijdens de economische crisis. Er werd aandacht besteed aan de terughoudendheid van landen bij het nemen van protectionistische maatregelen en de positieve rol van WTO daarbij door het monitoren van maatregelen.

Veel WTO-leden benadrukten de dringende noodzaak om de onderhandelingen in de Doha-ronde af te ronden. Ten slotte legden veel landen nadruk op de wens om de WTO en het multilaterale handelssysteem te versterken. Staatssecretaris Heemskerk spreekt woensdag de Algemene Vergadering van de WTO toe.