Eerste testvlucht C-130 Hercules boven Nederland

De eerste van de 2 extra C-130 Hercules transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht voert morgen voor het eerst een testvlucht uit vanaf Vliegbasis Eindhoven. De vliegtuigen ondergaan op dit moment een ingrijpende modernisering.

De vlucht, die plaatsvindt in de oefengebieden boven de Noordzee, maakt deel uit van een serie testvluchten die fabrikant Marshall Aerospace in opdracht van de Defensie Materieel Organisatie uitvoert. Het tactische transportvliegtuig arriveert vandaag in Eindhoven en vertrekt donderdag weer naar Cambridge, Engeland. Marshall Aerospace moderniseert daar de 2 C-130’s. De toestellen zijn aangeschaft vanwege de intensieve Nederlandse deelname aan vredesmissies.

Ervaring opdoen

De eerste testvlucht van deze C-130 Hercules, registratienummer G-988, vond op 2 juli dit jaar plaats in Engeland. Na de succesvolle voltooiing van het testprogramma wordt de C-130 Hercules naar verwachting in januari 2010 door de DMO overgedragen aan de luchtmacht. Vervolgens start de zogenoemde Operational Test and Evaluation fase, waarin vliegers en technici ervaring opdoen met het opgewaardeerde toestel.

De C-130 wordt toegevoegd aan 336 Squadron met vliegbasis Eindhoven als thuisbasis. Na overdracht van de beide nieuwe toestellen komt het aantal Nederlandse C-130’s op 4.