Vliegbewegingen Noord- en Oost-Nederland

In Noord- en Oost-Nederland vinden van dinsdag 1 december tot en met donderdag 3 december vliegactiviteiten plaats met militaire jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters. Er wordt gevlogen tussen 09.00 uur en 22.30 uur. De vliegbewegingen worden uitgevoerd voor training van zogenoemde Close Air Support.

In de 4 vastgestelde oefengebieden in de Marnewaard (Noordwest-Groningen), Marrum en Dijkshoek (Noordwest-Friesland) en Hardenberg (Noordoost-Overijssel) vinden de volgende vliegbewegingen plaats:

  • militaire jachtvliegtuigen op een minimale hoogte van 3000 voet (circa 1 kilometer) boven grond- dan wel zeeniveau.
  • gevechtshelikopters op een minimale hoogte van 1000 voet (circa 300 meter) boven grond- dan wel zeeniveau.

Opleiding Forward Air Controllers

De oefening vindt plaats voor de opleiding van Forward Air Controllers. Dit zijn militairen die vanaf de grond per radio informatie uitwisselen met vliegers van jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters over de precieze locatie van aan te vallen doelen. Tijdens hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiervoor vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom verschillende militaire oefengebieden.

Meer informatie

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.