Video: Miljoenen voor praktijkopleiding nieuwe docenten

Vanaf 2010 investeert staatssecretaris Van Bijsterveldt jaarlijks 17 miljoen om aankomend docenten op te leiden op hun toekomstige werkplek: de school.

Deze opleidingsvorm leidt studenten direct voor klas op tot leraar. Zij worden daarbij intensief begeleid door zowel de school als de lerarenopleiding. Het zogenoemde 'opleiden in de school' verbetert niet alleen de aansluiting tussen de lerarenopleiding en de onderwijspraktijk, maar biedt tevens een bijdrage aan het huidige lerarentekort.

Op dit moment staan ruim 50.000 HBO en WO studenten ingeschreven aan een lerarenopleiding. Daarvan worden circa 4.000 studenten opgeleid volgens het principe van 'opleiden in de school'. Doelstelling is om het aantal deelnemende studenten in 2011 te verdubbelen naar 8.000 studenten per jaar. "Opleiden in de school is een prachtig voorbeeld van wederzijds leren. Studenten draaien tijdens hun opleiding direct mee in de klas waardoor ze de theorie makkelijker aan de praktijk koppelen en de lerarenopleidingen sluiten op hun beurt beter aan op wat er in de praktijk gevraagd wordt.", aldus Van Bijsterveldt.

De bekendmaking van deze structurele investering voor het opleiden van nieuwe docenten doet van Bijsterveldt op de eerste dag van haar 'Krachtig Meesterschap Tour', waarbij zij van maandag 30 november tot maandag 7 december een week lang door heel Nederland een groot aantal lerarenopleidingen bezoekt in het kader van de Kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap'.

De Kwaliteitsagenda 'Krachtig Meesterschap' is in 2008 in nauwe afstemming met het onderwijsveld tot stand gekomen. Doel van deze agenda is de kwaliteit van de huidige lerarenopleidingen te versterken, meer mensen te winnen voor het onderwijs én meer differentiatie in de opleiding en het leraarsvak te realiseren. Met deze werkbezoekenreeks wil Van Bijsterveldt de voortgang van deze kwaliteitsagenda bewaken en de lerarenopleidingen ondersteunen bij het realiseren van deze ambities.

Op het programma van de eerste dag van de Krachtig Meesterschap Tour bezoekt zij de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Atlas College in Hoorn. Van Bijsterveldt reikt op het Atlas College het eerste exemplaar uit van het boek 'Partnerschappen in Beweging'. In dit boek staan goede voorbeelden beschreven van wat er bij komt kijken om een opleidingsschool te worden. Het Atlascollege is een opleidingsschool die dit jaar van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie het predikaat 'excellent' heeft gekregen.