Plasterk geeft vier kunstwerken terug

Minister Plasterk gaat vier schilderijen teruggeven aan de erven van de oorspronkelijke joodse eigenaren.

Hij volgt daarmee het advies van de Restitutiecommissie op, die heeft geoordeeld dat de eigenaren de werken onvrijwillig hebben moeten afstaan als direct gevolg van het naziregime.

Onder de terug te geven kunstwerken bevinden zich twee schilderijen uit het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het gaat om het schilderij 'De onthoofding van Johannes de Doper' van kunstenaar F. Timmermann en het schilderij 'Het kantoor van een belastinginner', dat een kopie is naar P. Brueghel. Deze schilderijen worden teruggegeven aan de erven van de joodse econoom en kunstverzamelaar Wilhelm Mautner.

Het aquarel 'Paarden bij een stal' van de hand van W. Verschuur II zal worden teruggegeven aan de erven van Eduard Hollander, een joodse advocaat en kunstverzamelaar uit Den Haag. Het aquarel is in bruikleen bij het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.

Het vierde kunstwerk dat wordt teruggeven bevindt zich in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het betreft het schilderij 'Capriccio met ruïnes' van P. Cappelli. Dit schilderij wordt teruggegeven aan de erven van de joodse kunsthandelaar Kurt Walter Bachstitz.

De claims op 29 andere werken zijn niet gehonoreerd, conform het advies van de Restitutiecommissie.

Meer informatie over de adviezen van de Restitutiecommissie staat op www.restitutiecommissie.nl. Het betreft de adviezen over de claims van de erfgenamen van Eduard Hollander, Wilhelm Mautner, Moritz Schönemann en Kurt Walter Bachstitz.