Omgekeerde ontwikkelingssamenwerking succesvol in strijd tegen meisjesverminking in Nederland

‘Meisjesverminking verwoest het lichaam én het leven van een meisje. Ik weiger te accepteren dat vrouwenbesnijdenis wordt toegepast vanwege culturele of religieuze tradities’, aldus minister Koenders, tijdens de internationale conferentie tegen meisjesverminking.

'Gelukkig zijn er ook steeds meer Afrikaanse landen die deze vreselijke traditie zelf willen stoppen. De westerse wereld wil leren van de effectieve manier waarop zij dit soms aanpakken. Ik noem dat omgekeerde ontwikkelingssamenwerking."

Op deze internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen staat FGM (female genital mutilation) hoog op de agenda. Het probleem van FGM is ook een probleem van de westerse wereld geworden, doordat Afrikaanse migranten naar ons werelddeel verhuizen. FGM verhuist letterlijk en figuurlijk mee. 'Afrika, Europa en Nederland hebben inmiddels een gezamenlijk probleem. FGM is een ernstige vorm van verminking die we in samenwerking met elkaar moeten aanpakken', aldus Koenders.

Minister Koenders: 'Vandaag zal Afrika Europa adviseren over campagnes die effectief zijn tegen FGM. Afrika zal ons vertellen hoe zij grote groepen mensen hebben kunnen mobiliseren om deze gruwelijke traditie te doorbreken. Afrika zal ons vertellen hoe we ouders het beste kunnen voorlichten over FGM. Afrika zal ons, door hun ervaringen, veel belangrijke adviezen kunnen geven. Ook in Nederland moeten migrantengemeenschappen onderlinge afspraken maken om deze verboden praktijken direct te stoppen. Zo kan een einde komen aan de traditie dat meisjes niet huwbaar zijn als ze niet besneden zijn. Met omgekeerde ontwikkelingssamenwerking kunnen we dan ook in Nederland de helpende hand bieden. Ik noem dat moderne ontwikkelingssamenwerking'.

'FGM belemmert meisjes in hun ontwikkeling, het vermindert hun kansen in de maatschappij en het verkleint hun mogelijkheden om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun land. Terwijl meisjes en vrouwen juist kunnen zorgen voor economische vooruitgang van hun land. ‘Invest in a girl, and the girl will do the rest!', aldus Koenders.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 92 miljoen meisjes ouder dan 10 jaar in Afrika verminkt zijn. In sommige landen is het percentage zelfs hoger dan 90%.

'