Van der Laan: ‘Nederlanders moeten trotser op hun taal zijn’

Minister Van der Laan heeft tijdens het Onze Taal-congres op zaterdag 21 november in Utrecht er nog eens nadrukkelijk op gewezen hoe belangrijk het is dat mensen van niet-Nederlandse afkomst snel onze taal leren beheersen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun baas, hun buren en bovenal voor hun kinderen. ‘Daar moet je vanaf het allereerste moment Nederlands mee spreken, zodat ze niet met een taalachterstand naar de basisschool gaan’.

Ook vond de minister dat Nederlanders wel wat trotser op hun taal mogen zijn. ‘Zo gauw ze merken dat hun gesprekspartner geen goed Nederlands spreekt, hebben Nederlanders de neiging hun taalgebruik aan te passen aan de ander. Goed bedoeld, maar zo leert de ander niks. Moedig de ander aan, help ‘m, maar blijf je eigen taal spreken. In andere landen doen ze dat ook en dat prikkelt de buitenlandse inwoner zo snel mogelijk de taal te leren’.

Het tweejaarlijkse congres van Onze Taal ging deze keer over de wisselwerking tussen het Nederlands en andere talen en culturen. Tijdens het congres kwamen onderwerpen aan bod als tweetaligheid, externe en multiculturele taalinvloeden en inburgering in de Nederlandse taal.