SCP-studie Maten voor Gemeenten 2009

De studie Maten voor gemeenten 2009 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)is de achtste studie van een reeks. De studies werden verricht in opdracht van de directie Openbaar Bestuur en Democratie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De studies zijn een uitvloeisel van het Plan van Aanpak Transparantie in de financiële verhouding en zijn bedoeld om een beter inzicht te krijgen in de relatie tussen gemeentelijke productie (prestaties) en gemeentelijke uitgaven op macroniveau.

Uit beleidsoogpunt zijn zowel financiële gegevens als productiegegevens van belang om zicht te krijgen op wat gemeenten met hun collectieve middelen tot stand brengen.

De studie bestaat uit (a) een jaarlijkse terugblik die vooral een actualisatie inhoudt van de ontwikkelingen van de uitgaven en de productie, nu voor de periode 2002-2007 (b) één of meer specifieke onderwerpen als verdieping van het onderzoek.

Het verdiepingsonderzoek in deze studie richt zich op op het samenwerkingsverband van de Drechtsteden. Er is een poging gedaan om de methodiek van Maten voor gemeenten op dit niveau toe te passen.