Europese ministers voor gebruik van open standaarden

Op Europees niveau wordt het belang in gezien van open standaarden. Tijdens de 5e ministeriele e-Government Conferentie in het Zweedse Malmo brachten de verantwoordelijke ministers een verklaring uit waarin gewezen wordt op de voordelen van open standaarden. De staatssecretarissen Heemskerk en Bijleveld (BZK) zijn blij met deze verklaring. Die laat zien dat het beleid van Nederland voor open standaarden en open source software gesteund wordt.

Nederlandse beleid

Het Nederlandse beleid staat in het actieplan Nederland Open in Verbinding. Het gebruik van open standaarden is voor overheidsorganisaties de norm waardoor interoperabiliteit, innovatie en betere dienstverlening door de overheid wordt gestimuleerd.

Naast de voordelen van het gebruik van open standaarden bij efficiente e- overheidsdienstverlening staat in de verklaring ook dat het open source licentie model gestimuleerd kan worden voor gebruik in strategische initiatieven.

Signaal voor de Europese commissie

De verklaring is ook een signaal voor de Europese Commissie. De Commissie heeft tot nu toe hard gewerkt aan het stimuleren van open standaarden gebruik. Dit wordt nu ondersteund met de Ministeriele Verklaring. De Commissie kan aan de slag met het uitwerken van een nieuwe versie van het Europees Interoperabiliteitsraamwerk, aldus de beide staatsecretarissen. Dit raamwerk van afspraken voor e-governmentprojecten die voor de hele EU van belang zijn wordt binnenkort ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad en het Europees Parlement.