Verhagen moedigt Macedonië aan hervormingen aan te pakken

Vanmiddag ontving minister Verhagen zijn Macedonische ambtgenoot Milošoski. Zij bespraken de hervormingen die nodig zijn om toe te treden tot de Europese Unie.

"Macedonië maakt goede voortgang met hervormingen, maar Nederland kijkt strikt of landen voldoen aan alle criteria om tot de Europese Unie te worden toegelaten." Dit zei minister Verhagen tegen zijn Macedonische collega Milošoski.

"Ik ben blij dat de Europese Commissie positief is over de vorderingen. Maar dat betekent niet dat Macedonië nu achterover kan gaan leunen en wachten op het EU-lidmaatschap," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "De Commissie wijst er terecht op dat Macedonië haast moet maken met belangrijke hervormingen, zoals op het gebied van de rechterlijke macht en het ambtelijk apparaat." Tegelijkertijd deelt de Nederlandse regering het positieve oordeel van de Europese Commissie.

In december beslist de Commissie over het openen van toetredingsonderhandelingen met Macedonië. Het is van belang dat Griekenland en Macedonië spoedig een oplossing vinden voor hun geschil over de officiële aanduiding van het Macedonië. Verhagen sprak de hoop uit dat beide partijen hier snel een compromis over zullen bereiken.