Reactie op onderzoeksrapport “Belastingwet als stimulans voor maatschappelijk ondernemerschap”

De voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DB/2008/724 U

Uw brief (kenmerk): 2008Z07141/2008D20772

Betreft: Onderzoeksrapport "Belastingwet als stimulans voor maatschappelijk ondernemerschap"

Geachte voorzitter,

Bij brief van 9 december 2008 vraagt de vaste commissie voor Financiën om een reactie op de brief waarbij haar het rapport van het bedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) "Belastingwet als stimulans voor maatschappelijk ondernemerschap" wordt aangeboden.

In het rapport wordt ingegaan op de positie van maatschappelijke ondernemingen in de vennootschapsbelasting. Aanleiding voor het rapport is dat, naar de mening van de auteurs, de fiscale regelgeving voor maatschappelijke ondernemingen onvoldoende aansluit bij de veranderingen binnen de activiteiten van deze ondernemingen en in de wijze waarop zij hun bedrijfsvoering inrichten. Naast knelpunten wordt in het rapport een aantal oplossingsrichtingen - lopend van een integrale vrijstelling tot een integrale belastingplicht voor maatschappelijke ondernemingen - genoemd welke als uitgangspunt zouden kunnen gelden voor een nieuw fiscaal regime.

Op het gebied van de maatschappelijke onderneming en het daar dicht tegenaan liggende gebied van de overheidsbedrijven, speelt momenteel een aantal zaken. Zo ligt het wetsvoorstel maatschappelijke onderneming (Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek houdende regels voor de vereniging of stichting tot instandhouding van een maatschappelijke onderneming) op dit moment bij de Raad van State en speelt er op het gebied van de algemeen nut beogende instelling onder andere een discussie over zorg en private investeerders. Tenslotte wordt, als vervolg op de notitie belastingplicht overheidsbedrijven, op verzoek van de Tweede Kamer in kaart gebracht wat de voor- en nadelen zouden zijn van de zogenaamde ondernemingsvariant voor de belastingplicht van overheidsbedrijven. In tegenstelling tot het onderzoek naar de belastingplicht van overheidsbedrijven hebben de discussies over de maatschappelijke onderneming en zorg niet primair betrekking op fiscale aspecten. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is dat aan bepaalde keuzes uiteindelijk wel fiscale consequenties verbonden zullen worden.

De gedachten die in het rapport het rapport van PWC naar voren worden gebracht, vormen dan ook een nuttige bijdrage voor de meningsvorming op deze gebieden. Zij zullen daarom zeker een rol spelen in de komende discussies.

de Staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager