Koenders bij premiere Weapon of War over geweld in Congo

Minister Koenders sprak zaterdag voorafgaand aan de première van de Nederlandse documentaire Weapon of War. In deze film van de zusjes Femke en Ilse van Velzen vertellen plegers van seksueel geweld in Oost-Congo openhartig over hun daden.

Verkrachtingen door rebellen zijn in het Afrikaanse land aan de orde van de dag. "Ilse en Femke van Velzen vertellen niet alleen een verhaal, ze willen werkelijk iets doen aan de vreselijke situatie in Congo. Hun vorige film, Fighting the Silence, een documentaire over de slachtoffers van seksueel geweld wordt vertoond in dorpen in oost Congo. In ieder dorp trekt de mobiele cinema mensen van heinde en verre die komen kijken. De film zorgt ervoor dat mannen en vrouwen met elkaar gaan praten over hoe het geweld tegen vrouwen gestopt moet worden." aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Koenders benadrukte ten overstaan van een vol Tuschinski de kracht van films. 'Films kunnen taboes doorbreken, onrechtvaardigheid aantonen en een stem geven aan mensen die niet voor zichzelf kunnen spreken. Door de innovatieve manier waarmee Ilse en Femke hun film in Congo vertonen kunnen ze daadwerkelijk iets veranderen. Films als Weapon of War verdienen het om gezien te worden."