China in een week

Een contract voor de levering van chips in Chinese paspoorten. Structurele aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer dan honderd matchmakinggesprekken tussen Nederlandse en Chinese bedrijven. Dat is een greep uit de resultaten van het bezoek van staatssecretaris Heemskerk en 45 Nederlandse bedrijven aan China.

Handelsdiners

Heemskerk en de bedrijven onder leiding van MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans bezochten van 16 tot en met 20 november 2009 vier steden: Shanghai, Qingdao, Dalian en Beijing. In de vier steden werden gesprekken gevoerd tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en gingen Nederlandse en Chinese ondernemers en bestuurders aan tafel bij handelsdiners. Staatssecretaris Heemskerk had in de vier steden gesprekken met lokale bestuurders en bracht een aantal bezoeken aan bedrijven zoals het groentenveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in Qingdao.

Wereldtentoonstelling

In Shanghai werd een bezoek gebracht aan het Nederlandse paviljoen van de wereldtentoonstelling, Happy Street. Het gebouw van de Eindhovense kunstenaar John Kormeling heeft het hoogste punt bereikt en wordt nu afgewerkt. Heemskerk bezoekt het paviljoen opnieuw tijdens de Nederlandse dag op 18 mei 2010.

In Beijing sprak Heemskerk donderdag 19 november 2009 met zijn ambtgenoot minister Chen Deming over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederland en China gaan van dit onderwerp tijdens overleggen een vast agendapunt maken, spraken de twee bestuurders op het Chinese ministerie van Handel af.

Economische missies worden namens Economische Zaken georganiseerd door de EVD. Meer informatie over deelname aan een reis staat op de website van de EVD.