Beantwoording Kamervragen Windows 98

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Betreft: Vragen van de leden Bashir en Gerkens aan de staatssecretaris van Financien over het geen belastingaangifte kunnen doen met oudere versies van Windows

Hierbij doe ik u toekomen het antwoord op de vragen van de leden Bashir en Gerkens (beiden SP), ingezonden op 21 januari jl., over het geen belastingaangifte kunnen doen met oudere versies van Windows.

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager



Vragen van de leden Bashir en Gerkens (beiden SP) aan de staatssecretaris van Financiën over het geen belastingaangifte kunnen doen met oudere versies van Windows. (Ingezonden 21 januari 2009)

1
Kunt u aangeven waarom de Belastingdienst heeft besloten het aangifteprogramma niet meer te laten werken met oudere versies van Windows? 1)
2
Is het waar dat het aangifteprogramma vorig jaar wel gebruikt kon worden met oudere versies van Windows, terwijl voor de genoemde versies de ondersteuning door Microsoft toen ook al gestopt was? Zo ja, wat heeft u er dan dit jaar toe doen besluiten de aangifte niet meer te ondersteunen terwijl dit vorig jaar nog wel mogelijk was?
4
Is het softwarematig een probleem om het aangifteprogramma met oudere versies van Windows te laten werken? Zo ja, waarom?
6
Bent u bereid zo spoedig mogelijk het indienen van aangifte met oudere versies van Windows mogelijk te maken?

Antwoord op de vragen 1, 2, 4 en 6

Het is niet mogelijk belastingaangifte te doen met bepaalde oudere versies van Windows (namelijk de versies vóór Windows XP).
Doorslaggevende reden hiervoor is dat de leverancier van Windows, Microsoft, de ondersteuning van deze versies heeft beëindigd. Dat betekent dat vanaf het moment waarop deze ondersteuning is gestopt er door de fabrikant geen maatregelen meer worden genomen om problemen die zich bij die versies aandienen op te lossen. Die problemen zullen vaak te maken hebben met beveiliging; Microsoft garandeert voor deze versies niet langer de veiligheid en waarschuwt de gebruikers voor de risico's (virussen, inbraak in de pc) die dat met zich mee kan brengen.
Daarnaast geldt dat ontwikkelgereedschappen om nieuwe versies van Windows (Vista) te ondersteunen veelal geen ondersteuning kunnen bieden voor verouderde versies van Windows.
Vorig jaar was het technisch nog wel mogelijk om met Windows 98 aangifte te doen, ook al werd deze versie door de Belastingdienst niet meer ondersteund. Gebruikers werden uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de risico's die aan het gebruik van Windows 98 waren verbonden. De Belastingdienst kon de technische mogelijkheid toen nog bieden (en nu niet meer) omdat met een oudere versie van de ontwikkelgereedschappen werd gewerkt.
De primaire verantwoordelijkheid voor de veiligheid van elektronische communicatie ligt bij de pc-gebruiker zelf; tegelijkertijd ben ik van oordeel dat de Belastingdienst (potentieel) onveilig pc-gebruik niet moet stimuleren of faciliteren. Nu daarnaast geldt dat de ontwikkelgereedschappen het niet meer mogelijk maken om voor oudere versies applicaties te maken, is er al geen voornemen om dergelijke versies nog beschikbaar te stellen.
Voor het huidige Toeslagensysteem is nog gebruik gemaakt van de oude ontwikkelgereedschappen; daar geldt dat men meestal nog wel gebruik kan maken van Windows 98. De overweging die hieraan ten grondslag ligt is dat de Belastingdienst nu het nieuwe Toeslagensysteem bouwt en daarom geen grote aanpassingen meer doorvoert in het huidige systeem. Op de website staat vermeld dat de Belastingdienst in dat geval geen ondersteuning biedt bij technische problemen.

3
Kunt u aangeven of deze argumenten ook gelden voor andere diensten die gebruikt worden met oudere versies van Windows, zoals DigiD?

Antwoord op vraag 3

Voor diensten zoals DigiD speelt de kwestie van Windows-versies niet: DigiD werkt via een internetoplossing die afhankelijk is van browser-versies en onafhankelijk is van de op de pc aanwezige Windows-versie.

5
Deelt u de mening dat een door de overheid aangeboden voorziening aan moet sluiten bij de realiteit van de gebruikers en dat veel mensen nog steeds één van de genoemde versies van Windows gebruiken? Zo nee, waarom niet?

Het beleid ten aanzien van het ondersteunen van Windows-versies heb ik hiervóór uiteengezet.
Te uwer informatie volgt hier een overzicht van de verspreiding van Windows-versies onder bezoekers van de gewone Belastingdienst-website over de periode van 1 januari tot en met 18 januari 2009 (NB de percentages zijn afgerond):

Windows XP 68,5%
Windows Vista 22,9%
Windows 98 0,3%
Windows ME 0,2%
Windows 95 0,0%

Deze cijfers ondersteunen niet de stelling in de vraag dat veel mensen nog steeds één van de genoemde versies van Windows gebruiken. Ik heb geen reden om aan te nemen dat deze cijfers niet representatief zouden zijn. Op zichzelf is het logisch dat het gebruik van meer dan 10 jaar oude programma's sterk afneemt. Voor vele vormen van eigentijds gebruik zijn dergelijke programma's simpelweg niet geschikt meer.

7
Bent u bereid deze vragen deze week nog te beantwoorden?

Antwoord op vraag 7
We proberen zoals altijd kamervragen snel, maar ook goed, te beantwoorden.


1) Concreet gaat volgens de website van Belastingdienst om Windows 95, 98, ME en NT.