Rouvoet start campagne kinderrechten

"Je hebt rechten, maak er gebruik van. Doe mee en draag je steentje bij aan de samenleving." Deze oproep aan jongeren doet minister André Rouvoet vanmiddag op de Kinderrechtentop in Leiden.

Op deze top wordt, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, het 20-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag gevierd. Volgens de minister voor Jeugd en Gezin laat het bewustzijn over kinderrechten te wensen over. "Daarom gaat vandaag een campagne over kinderrechten van start. Met radiospotjes en de vernieuwde website kinderrechten.nl willen we dat kinderen en jongeren, maar ook volwassenen en professionals, zoveel mogelijk worden geïnformeerd over de rechten van kinderen.”

Rouvoet maakt verder bekend dat hij 50.000 euro ter beschikking stelt voor de ondersteuning van de leerstoel Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden. De Leidse universiteit heeft deze leerstoel ingericht en is van plan een masteropleiding ‘Jeugd en Recht’ te ontwikkelen. “Een mooi voornemen, want professionals in het jeugdveld, de medewerkers in het Kinderrechtenhuis en een toekomstige Kinderombudsman moeten natuurlijk wel gevoed worden met wetenschappelijke kennis van het kinder- en jeugdrecht. Hoe meer we weten over kinderrechten en waar het mis gaat, hoe beter we de kinderrechten kunnen toepassen in de samenleving. Dat betekent dat we steeds vaker en steeds beter rekening houden met kinderen en wat ze nodig hebben. Dat we hen een veilige weg naar volwassenheid kunnen bieden, in een wereld met een toekomst.”