Nederland levert tot 2010 bijdrage aan NAVO-missie in Uruzgan

Nederland levert na 1 augustus 2008 een nieuwe bijdrage aan de stabilisatie- en ondersteuningsmissie van de NAVO in Uruzgan. De nieuwe bijdrage loopt tot 2010. Dat heeft het kabinet vandaag besloten naar aanleiding van een verzoek van de Afghaanse regering en de NAVO.

Het kabinet heeft de afgelopen maanden grondig onderzocht of een nieuwe Nederlandse bijdrage mogelijk en wenselijk was. Redenen voor dit besluit zijn onder meer de zorg voor de mensenrechten en armoedebestrijding in Afghanistan.

Frankrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië zullen de stabilisatie- en ondersteuningsmissie versterken. Nederland zal door de komst van partners het aantal troepen in Uruzgan terugbrengen tot ongeveer 1100 mensen.

“Afghaanse veiligheid en stabiliteit is in het belang van Nederland. Afghanistan mag nooit meer verworden tot een toevluchtsoord voor terroristen,” zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “De verworvenheden zijn kwetsbaar en de resultaten nog omkeerbaar. We willen nog voortbouwen op onze investeringen. Kortom, onze missie is nog niet afgelopen.”

Het kabinet zet in Afghanistan in op armoedebestrijding en de verbetering van de mensenrechten. “Nu de strijd opgeven betekent dat we de Afghaanse bevolking uitleveren aan de Taliban met alle verschrikkelijke gevolgen vandien, met name voor meisjes en vrouwen. Alleen als we de Afghaanse regering helpen de armoede in Afghanistan te bestrijden, is er een kans op een duurzame oplossing van het conflict.”, aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

In de missie gaan veiligheid, ontwikkeling en diplomatie hand in hand. Nederland zal de komende jaren de overheid, het leger en politie van Afghanistan ondersteunen. De komende twee jaar zal het Afghaanse leger geleidelijk meer militaire taken overnemen. Op 1 augustus 2010 draagt Nederland zijn leidende rol over aan een andere NAVO-partner.

Afghanistan is het op vier na armste land van de wereld. Met een gemiddeld jaarlijkse economische groei van 8% zal Afghanistan pas over vijftien jaar het huidige economische niveau hebben bereikt van landen als Kameroen of Bangladesh. Op de langere termijn zal Nederland Afghanistan actief blijven steunen door activiteiten in het kader van ontwikkelingssamenwerking.