Fusie Horizon en Regio College van de baan

De voorgenomen fusie tussen het Noord-Hollandse Horizon en het Regio College is van de baan. Dat hebben de directies van beide roc's vandaag bekendgemaakt.

De fusieplannen van de twee instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs was omstreden. 'De breed gedragen oproep om terughoudendheid werpt zijn vruchten af', aldus staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Eerder gaf Van Bijsterveldt aan kritisch te kijken naar fusieaanvragen in het mbo. Dat heeft zij ook de betrokken bestuursvoorzitters van beide roc's laten weten. In januari 2009 deed zij samen met haar collega-bewindslieden van OCW een moreel appèl op besturen van onderwijsinstellingen om terughoudend te zijn met fusievoornemens en geen onomkeerbare stappen te zetten. Van een aantal voornemens tot fusie is inmiddels afgezien, of er is sprake van uitstel.

Voorts heeft Van Bijsterveldt naar aanleiding van de wens van de Kamer aangescherpte regels opgesteld voor fusies tussen instellingen in de bve-sector. Deze regels zijn neergelegd in een ministeriële regeling die in mei 2009 in werking is getreden. Zij hanteert daarbij het uitgangspunt 'nee, tenzij'. Alleen in het uiterste geval, dus als de continuïteit van scholen, opleidingen of instellingen in het geding is, kunnen fusies worden toegestaan.

Hoewel het Horizon College en het Regio College nooit een officiële fusieaanvraag hebben ingediend, is er veelvuldig contact geweest tussen het ministerie van Onderwijs en de bestuurders van beide instellingen, waarbij telkens het restrictieve standpunt ten aanzien van fusies is herhaald.

In aanvulling op de ministeriële regeling voor fusies in de bve-sector ligt er nu een wetsvoorstel Fusietoets in de Tweede Kamer. In dat wetsvoorstel zijn voor alle onderwijssectoren (van primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs) de voorwaarden opgenomen waaraan een fusieaanvraag zal worden getoetst.