Voortgangsbericht C2000 en reactie op tussenrapportage expertgroep C2000

Op 25 september 2009 heeft de minister de Kamer toegezegd te informeren over de maatregelen rond het verbeteren van de techniek, de organisatie en het gebruik van C2000 en tevens over de werkzaamheden en de bevindingen van de door mij ingestelde expertgroep C2000. De expertgroep C2000 heeft onlangs de tussenrapportage aan de minister overhandigd en deze is als bijlage bij deze brief opgenomen.

De minister spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop de leden van de expertgroep en van de klankbordgroep zich inzetten om voortvarend tot aanbevelingen te komen om het C2000-systeem (in al zijn aspecten) te verbeteren en (mede daardoor) het vertrouwen in C2000 bij de hulpverleners te herstellen.

De minister onderschrijft de opvattingen van de expertgroep dat de huidige problemen rond C2000 niet op één aspect of groep afgeschoven moeten worden: het gaat om een samenstel van problemen in de techniek, de organisatie en het gebruik. Zij onderschrijft ook dat er alles aan gedaan moet worden om C2000 op alle aspecten zo te verbeteren dat de hulpverleners erop kunnen vertrouwen dat C2000 goed werkt.

Hier en daar wordt gesuggereerd dat C2000 als geheel niet goed zou functioneren en daarom zo snel mogelijk vervangen zou moeten worden. Deze opvattingen zijn ook bezien door de expertgroep en door de onder haar vallende breed samengestelde klankbordgroep. Kijkend naar de (digitale) radiocommunicatie netwerken voor de hulpdiensten blijkt, dat de op de Tetra-standaard gebaseerde netwerken (zoals C2000 er één is) dé standaard zijn binnen geheel Europa (en ook in andere delen van de wereld) voor de radiocommunicatie tussen de hulpdiensten. Dit blijkt ook uit internationaal onderzoek (Noorwegen, onderzoek Gartner).

C2000 op zich staat dan ook bij zowel de expertgroep als bij haar klankbordgroep als communicatiesysteem niet ter discussie. Er is voor de minister dan ook op dit moment geen aanleiding om naar alternatieve systemen te kijken die C2000 kunnen vervangen.

(...)