Nicaragua maakt officieel excuses aan Nederland

Nicaragua heeft officieel excuses gemaakt aan Nederland voor opmerkingen van Manuel Coronel Kautz, vice-minister van Buitenlandse Zaken. Deze had zich neerbuigend uitgelaten over Nederland naar aanleiding van het bezoek aan Nicaragua van het Nederlandse Europarlementslid Van Baalen.

"Nicaragua heeft per diplomatieke nota officieel excuses gemaakt voor deze zeer ongelukkige uitlatingen, en respect betuigd aan het volk en de regering van Nederland,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Op verzoek van de Nederlandse ambassade heeft de Nicaraguaanse regering verklaard dat Europees parlementslid Van Baalen niet is uitgezet, en niet tot persona non grata is verklaard. Nederland zal een eventueel volgend bezoek van het Europarlementslid nauwkeurig volgen.

Van Baalen maakt een rondreis door Midden-Amerika als voorzitter van de Internationale Liberalen. Hij had zich kritisch uitgelaten over de Nicaraguaanse president Ortega en diens Sandinistenpartij.

Vanwege de verslechtering van de democratie, zoals de misstanden rond de lokale verkiezingen van november 2008, heeft Nederland de begrotingssteun aan Nicaragua bevroren. Het gaat daarbij om 6 miljoen euro in 2008 en 12 miljoen euro in 2009. Deze steun zal alleen worden hervat als er daadwerkelijk positieve veranderingen optreden in Nicaragua.