Huwelijksdwang harder aangepakt

Minister Hirsch Ballin wil de mogelijkheden verruimen om huwelijksdwang te vervolgen. Straks kunnen zowel Nederlanders als vreemdelingen met een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, die zich in het buitenland schuldig maken aan het afdwingen van een huwelijk makkelijker worden vervolgd.

Nu geldt nog dat een Nederlander die zich buiten Nederland schuldig maakt aan huwelijksdwang alleen vervolgd kan worden als aan het vereiste van dubbele strafbaarheid is voldaan: er bestaat alleen rechtsmacht wanneer het feit in het land waar het werd gepleegd ook strafbaar is. Bovendien kan een vreemdeling met een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, niet worden vervolgd voor een buiten Nederland afgedwongen huwelijk. De bewindsman vindt dat onaanvaardbaar en is van plan de wet aan te passen.

‘Een belangrijke verworvenheid in onze rechtsstaat is de vrijheid van het individu om zelf zijn of haar partner te kiezen. Huwelijksdwang verdraagt zich dan ook niet met de Nederlandse rechtsorde’, aldus Hirsch Ballin in een brief over huwelijksdwang en achterlating aan de Tweede Kamer.

Huwelijksdwang is in Nederland strafbaar. Maar voor een effectieve strafrechtelijke aanpak van deze vorm van dwang zijn specifieke voorzieningen nodig. Op dit moment zijn de mogelijkheden tot vervolging van in het buitenland gepleegde huwelijksdwang beperkt. De minister wil dat veranderen door uitbreiding van de zogeheten extraterritoriale rechtsmacht. Daarmee kan in het buitenland gepleegde huwelijksdwang beter worden aangepakt.