Eerste projecten vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin van start

Met het oplaten van 27 ballonnen heeft minister Rouvoet de eerste 27 projecten gestart waarin vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin centraal staat.

Foto: Daniëlle Wesselman

Rouvoet investeert 18 miljoen euro in het programma vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin dat door ZonMw wordt uitgevoerd. Doel van het programma is het versterken van de sociale netwerken rond kinderen en gezinnen.

Rouvoet: “Sociale netwerken zijn belangrijk bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Hoe de samenleving werkt, de sociale mores, hoe ga je met elkaar om, dat leer je niet alleen thuis, of op school, maar ook op een sportvereniging, de scouting, of op het speelplein waar je met leeftijdgenoten bezig bent. Dat soort faciliteiten en activiteiten bestaan vaak door de drijvende kracht van vrijwilligers.”

27 projecten

De Jongerenpreventieteams in Den Haag is een van de 27 projecten. In dit project worden jongeren opgeleid en begeleid om bij te dragen aan de leefbaarheid van hun eigen wijk. Een voorbeeld is Homestart waarbij getrainde vrijwilligers gezinnen bezoeken die ondersteuning nodig hebben. De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen, verrijkt hun literaire thuisomgeving en verbindt mensen met elkaar.