Integrale controle coffeeshops in de gemeente Tilburg

Donderdag 22 januari zijn er bij een integrale handhavingsactie zeven coffeeshops in de gemeente Tilburg gecontroleerd. Bij deze gezamenlijke handhavingsactie werkte de Belastingdienst Oost-Brabant samen met handhaving van de gemeente Tilburg en politieteam Tilburg Binnenstad van de politie Midden- en West-Brabant.

Tijdens de handhavingsactie werd gecontroleerd op het naleven van administratieve en fiscale verplichtingen, de gemeentelijke regels en voorschriften, de AHJOG-criteria, het veroorzaken van overlast en op de overtreding van de Opiumwet.

AHJOG-criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt;
H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden;
O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt;
J = Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.
De maximale handelsvoorraad in een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram bedragen.

De Belastingdienst constateerde dat er bij vijf ondernemers niet werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Op deze adressen zijn door de Belastingdienst waarschuwingen uitgedeeld. Om de juistheid van de aangiften te controleren zal de Belastingdienst mogelijk een nader onderzoek instellen. Daarnaast incasseerde de Belastingdienst op één adres 7.520 € aan openstaande belastingschulden.

De politie trof bij één van de coffeeshops ongeveer 2,5 kilo hennep aan. Deze aangetroffen hennep is in beslag genomen. Eén persoon is gehoord voor de Opiumwet en tegen de eigenaar van de coffeeshop wordt proces-verbaal opgemaakt.

Door de gemeente Tilburg werd op één adres een overtreding geconstateerd inzake de brandveiligheid. De gemeente zal hiervoor met de betreffende ondernemer in gesprek gaan. Met betrekking tot de coffeeshop waar overschrijding van de handelsvoorraad is geconstateerd, gaat de gemeente zich beraden over mogelijke vervolgstappen.