Donner op campagne voor Wajongers

Minister Donner is maandag 16 november 2009 op pad voor een campagnedag om werkgevers bewust te maken dat jonggehandicapten met een Wajong-uitkering vaak meer kunnen dan gedacht. In Utrecht gaat een tv-spot in première die door Wajongers zelf is gemaakt. Negentien jongeren met een beperking laten in de spot hun talenten zien en vertellen wat ze van werkgevers verwachten.

De spot is na de première te zien op http://www.ikkan.nl/wajong-wsw/premiere.

Ook spreekt minister Donner in het kader van het 100-jarig bestaan van het CNV met de Wajong-ambassadeurs binnen de vakbond af dat hij honderd werkgevers die zelf gehandicapten in dienst hebben, een brief stuurt. Zij worden door de minister gevraagd hun ervaringen te delen met andere werkgevers die onbekend zijn met gehandicapt personeel en deze te overtuigen van de mogelijkheden.

De Eerste Kamer buigt zich eind november over een nieuwe Wajong-regeling die per 1 januari 2010 moet ingaan. Met de nieuwe regeling moeten mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, meer gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te gaan werken. In de nieuwe wet wordt meer uitgegaan van wat de Wajongers wel kunnen in plaats van hun beperkingen. Nu wordt deze groep volgens de minister nog te vaak op hun 18e jaar volledig afgekeurd voor de arbeidsmarkt en tot hun 'pensionering' afhankelijk gemaakt van een uitkering.