Timmermans roept twintigers op tot actie

“De samenleving is veranderd na de val van de muur. Maar we hebben de mogelijkheden om de dilemma’s van deze tijd het hoofd te bieden. Grijp ze aan, het is tijd voor actie!”.

Staatssecretaris Timmermans hield vanochtend een positief en aansporend verhaal voor de studenten van de Haagse Hogeschool. Hij beet daarmee het spits af van de European week op de Haagse Hogeschool. In de zaal zaten 320 studenten van 38 nationaliteiten.

Identiteit in plaats van ideologie

“Na de val van de muur is de clash van ideologieën vervangen door de clash van identiteiten. Wij in het westen zijn ons nog steeds aan het aanpassen aan deze realiteit”, vertelt Timmermans.

“'Nieuwe Nederlanders' werden lange tijd beschouwd als gasten aan tafel, maar zijn nu deel van de familie geworden. De interactie en de onderlinge verhoudingen tussen Nederlanders zijn hierdoor ook veranderd”, vervolgt de staatssecretaris. “Identiteit is niet in steen gebeiteld, maar juist dynamisch en veranderlijk.”

Europa als voortrekker

Kwesties als klimaatverandering, energie, voedselschaarste: Timmermans wijst op de belangrijke mondiale rol die Europa hierbij zou moeten en kunnen spelen. “Europa zou het voortouw moeten nemen voor een wereldwijde ommezwaai op tal van terreinen. De EU moet gaan nadenken over haar eigen geopolitieke rol.”

”Komt er ooit een EU leger? Zal de EU ooit een mondiale rol kunnen spelen zoals de VS? Wordt Balkenende de eerste EU President?” De studenten grijpen hun kans om het vuur aan Timmermans’ schenen te leggen.

Meer activiteiten rondom val van de Berlijnse muur

Op 9 november aanstaande is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. In dit kader houdt Timmermans verschillende colleges en doet hij mee aan activiteiten en debat om de val van de muur de vieren. Voor een precieze update over wat, waar, wanneer; kijk op het dossier Berlijnse muur op www.europahoortbijnederland.nl.