Luchtmacht vuurt Patriot af bij oefening op Kreta

Patriot-eenheden van de Groep Geleide Wapens hebben vandaag met succes 2 Tactical Ballistic Missile-doelen (TBM) vernietigd tijdens de oefening Special Project Optic Windmill (SPOW). Deze NAVO-oefening wordt gehouden op het Griekse eiland Kreta.

Het afvuren van de 4 Patriotraketten gebeurde tijdens een complex oefenscenario waaraan diverse nationale en internationale NAVO-eenheden deelnamen. Tijdens de live-firing werden op ieder TBM doel 2 Patriotraketten afgevuurd door een zogenoemde ‘modified ripple’. Deze standaardprocedure om 2 raketten af te schieten zorgt voor een optimale trefzekerheid.

De staatssecretaris van Defensie en de Commandant Luchtstrijdkrachten waren aanwezig bij het afvuren. Jack de Vries en luitenant-generaal Jac Jansen waren zeer onder de indruk. 'Geweldig spectaculair, maar ook indrukwekkend om te zien hoe toegewijd mensen van verschillende krijgsmachten in een internationale high-tech omgeving met hun werk bezig zijn’, aldus De Vries.

Tijdens SPOW beoefenen diverse NAVO-eenheden verschillende luchtverdedigingsscenario’s waarbij de deelnemers te maken krijgen met onder meer elektronische stoorzenders en vijandelijke vliegtuigen. De eenheden communiceren met elkaar door middel van een Link-16 datanetwerk. De oefening duurt tot 5 november.

De Nederlandse luchtmacht beschikt over een viertal Patriotsystemen. Deze grondgebonden luchtverdedigingssystemen bieden bescherming tegen vijandelijke vliegtuigen, helikopters en tactische ballistische raketten.