Klimaattop Kopenhagen: Timmermans vraagt jongeren om input

"Jongeren moeten de gevestigde orde dwingen om in actie te komen tegen klimaatverandering." Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans in een gesprek met de Jongeren Kopenhagen Coalitie op 4 november.

Er is een omslag nodig in de verhouding tussen mens en natuur, vindt Timmermans (Europese Zaken). Vooral jongeren voelen daar de urgentie van, omdat zij het meest te maken zullen krijgen met de gevolgen van klimaatverandering.

Jongeren Kopenhagen Coalitie op bezoek bij Timmermans | foto Buitenlandse Zaken


De Jongeren Kopenhagen Coalitie is een verband van verschillende jongerenorganisaties uit onder meer de politiek, vakbonden, onderwijs en milieu. Staatssecretaris Timmermans sprak met hen over de gevolgen van het veranderende klimaat en over wat jongeren daartegen kunnen ondernemen.

Een aantal van de jongeren vertrekt binnenkort zelf naar Kopenhagen, waar van 7 tot 18 december de VN-klimaattop plaatsvindt. Ze zullen daar door middel van allerlei acties gaan ijveren voor een positieve uitkomst.

Timmermans benadrukte dat Nederland en de Europese Unie in Kopenhagen inzetten op een ambitieus akkoord. Hij vroeg de jongeren om in een volgend gesprek aan hem te laten weten wat ze verwachten van de EU als inzet voor Kopenhagen. Ook is hij benieuwd naar de mening van de jongeren over hoe de uitkomsten van Kopenhagen door de EU verduurzaamd moeten worden op tal van terreinen.

Timmermans vroeg de jongeren om hun antwoord op zijn vragen op een creatieve manier aan hem te presenteren. Op 9 december spreekt Timmermans de Jongeren Kopenhagen Coalitie weer, vlak voordat ze naar Kopenhagen vertrekken.