Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over misstanden bij jeugdinstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie in Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ-K-U-2964677

4 november 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over misstanden bij jeugdinstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie in Den Haag (2009Z19138).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,
mr. A. Rouvoet

Vragen van het lid Langkamp (SP) aan de minister voor Jeugd en Gezin over misstanden bij jeugdinstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie in Den Haag. (Ingezonden 16 oktober 2009)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht over misstanden bij jeugdzorginstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie in Den Haag? 1)

Antwoord 1

Instellingen voor gesloten jeugdzorg, zoals de Jeugdformaat/Jutters Combinatie (JJC) melden incidenten aan de Inspectie jeugdzorg. In verband met de anonimiteit van de geïnterviewden zijn de door TV West genoemde incidenten niet te verifiëren door de Inspectie, maar het lijken incidenten die plaatsvonden vóór het verscherpte toezicht, waaronder JJC begin 2009 is geplaatst.

Vraag 2

Bent u bereid de Inspectie Jeugdzorg te verzoeken op een zo kort mogelijke termijn de jeugdzorginstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie te bezoeken en niet pas aan het einde van dit jaar?

Antwoord 2

Op 26 maart 2009 heb ik de Tweede Kamer naar aanleiding van het inspectierapport over JJC bericht dat de instelling begin 2009 onder verscherpt toezicht is geplaatst. (Kamerstukken II, 31389, nr.2) De instelling heeft als reactie hierop een verbeterplan gepresenteerd. De Inspectie ziet toe op de uitvoering daarvan en is positief over de geboekte voortgang op het gebied van beleid. In december van dit jaar zal JJC opnieuw worden getoetst op de thema’s rechtspositie en verlof, toezicht op de jongeren en handelwijze bij incidenten. De Inspectie ziet geen aanleiding om voor december aanvullende actie te ondernemen.

Vraag 3

Kunt u aangeven in hoeverre de landelijke regels voor de gesloten jeugdzorg jeugdzorginstelling Jeugdformaat/Jutters Combinatie belemmeren in het bieden van voldoende bescherming en veiligheid van de jongeren in deze instelling?

Antwoord 3

Mij is niet bekend dat JJC de landelijke regels ervaart als belemmering in het bieden van voldoende bescherming en veiligheid van de jongeren in deze instelling.

Vraag 4

Bent u bereid deze vragen binnen een week te beantwoorden?

Antwoord 4

Ik heb de vragen binnen de gebruikelijke termijn beantwoord.

1) TV West, 15 oktober 2009: “Misstanden bij Haagse jeugdinstelling”
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/35602