Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Dezentjé Hamming-Bleumink over de wantoestanden bij jeugdinstelling de Jutters

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ-K-U-2964689

4 november 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dezentjé Hamming-Bleumink (VVD) over de wantoestanden bij jeugdinstelling de Jutters (2009Z19144).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Vraag 1

Kent u de reportage van Omroep West?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het nog langer laten voortbestaan van deze wantoestanden een vorm van gesubsidieerde kindermishandeling is die onmiddellijk uw ingrijpen vraagt?

Antwoord 2

Op 26 maart 2009 heb ik de Tweede Kamer naar aanleiding van het inspectierapport over JJC bericht dat naar aanleiding van de bevindingen van de Inspectie jeugdzorg de instelling begin 2009 onder verscherpt toezicht is geplaatst. (Kamerstukken II, 31389, nr.2) De instelling heeft in vervolg hierop een verbeterplan gepresenteerd. De Inspectie ziet toe op de uitvoering daarvan en is positief over de geboekte voortgang op het gebied van beleid. In december van dit jaar zal JJC opnieuw worden getoetst op de thema’s rechtspositie en verlof, toezicht op de jongeren en handelwijze bij incidenten. In verband met de anonimiteit zijn de door TV West genoemde incidenten niet te verifiëren door de inspectie, maar het lijken incidenten die voor het verscherpte toezicht plaatsvonden. De Inspectie ziet geen aanleiding om voor december aanvullende actie te ondernemen. Ik neem overigens met kracht afstand van de woordkeus in deze vraag. Hiermee wordt geen recht gedaan aan de integere wijze waarop deze instelling hulp aan kinderen verleent.

Vraag 3

Bent u bereid het disfunctionerende bestuur per direct onder curatele te laten stellen en orde op zaken te laten stellen?

Antwoord 3

Dit is – voor zover aan de orde - de verantwoordelijkheid is van de raad van toezicht.

Vraag 4

Bent u bereid een quick scan klanttevredenheidsonderzoek te laten uitvoeren onder ouders en kinderen van De Jutters en de Kamer hier binnen twee weken over te informeren?

Antwoord 4

Cliëntenbeleid is een belangrijk onderdeel van het systeem van de jeugdzorg. Cliëntenbeleid draagt immers bij aan de kwaliteit van de dienstverlening aan cliënten. Uit de brancherapportage van de MOgroep Jeugdzorg over 2008 blijkt dat 92% van alle organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp onderzoek doet naar de cliënttevredenheid.
Uit het jaarverslag van Jeugdformaat, de jeugdzorgpartner in JJC, blijkt dat ook zij in 2008 een cliënttevredenheidsonderzoek hebben gedaan door middel van een C-toets (Cliënttevredenheidstoets). De dienstverlening van Jeugdformaat werd daarbij gemiddeld beoordeeld met een 7,2. In 2010 staat een volgend tevredenheidsonderzoek gepland. Ik zie daarom geen aanleiding om een quick scan klanttevredenheidsonderzoek bij JJC te laten uitvoeren.

Vraag 5

Kunt u inzage geven in het ziekteverzuim en personeelsverloop van de medewerkers?

Antwoord 5

Ziekteverzuim en personeelverloop zijn een verantwoordelijkheid van de instelling. Gegevens hierover zijn niet bekend op mijn programmaministerie.

Vraag 6

Kunt u aangeven hoe de kinderen onderwijs ontvingen in de instelling?

Antwoord 6

Zoals bij veel instellingen voor gesloten jeugdzorg is de school bij JJC gehuisvest in het gebouw voor gesloten jeugdzorg. In groepen van zeven ontvingen en ontvangen jeugdigen onderwijs met veel individuele aandacht.

Vraag 7

Kunt u aangeven hoeveel managers er op de ca. 60 kinderen in de instelling werkzaam zijn?

Antwoord 7

JJC heeft op deze locatie 26 plaatsen voor gesloten jeugdzorg en 24 GGZ-plaatsen, bij elkaar 50. Op een totaalaantal van ongeveer 100 medewerkers zijn er 4 managers, verdeeld over 6 afdelingen.

Vraag 8

Wat was de taakstelling van de Inspectie en wat heeft verscherpt toezicht voor nut als wantoestanden blijven voortbestaan?

Antwoord 8

Het toezicht in de gesloten jeugdzorg vindt plaats aan de hand van het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg. Omdat het gaat om een nieuwe sector vindt het toezicht stapsgewijs plaats. Nieuwe instellingen voor gesloten jeugdzorg krijgen een entreetoets waarmee de Inspectie de thema’s rechtspositie en verlof, toezicht op de jongeren en handelwijze bij incidenten toetst. Daarnaast vindt stapsgewijs toezicht plaats op basis van het kwaliteitskader. Als de Inspectie naar aanleiding van het toezicht oordeelt dat er (structurele) tekortkomingen zijn in de kwaliteit die leiden tot ernstige risico’s voor de veiligheid van kinderen dan stelt de inspectie de instelling onder verscherpt toezicht. Na het toezicht eind 2008 heeft de Inspectie JJC onder verscherpt toezicht geplaatst. Zoals u in het inspectierapport kunt lezen heeft JJC eind 2008 nog voor het rapport was vastgesteld al enkele noodzakelijke verbeteringen aangebracht. Daarna heeft JJC een uitgebreid verbeterplan opgesteld. Zoals ik bij vraag 2 heb aangegeven lijkt het in de reportage van TV West over incidenten te gaan van voor de periode waarin JJC onder verscherpt toezicht is geplaatst.

Vraag 9

Staan er andere instellingen onder verscherpt toezicht? Zo ja, welke en hoe is het daar gesteld?

Antwoord 9

JJC is de enige instelling voor gesloten jeugdzorg die onder verscherpt toezicht is geplaatst door de Inspectie.

1) Omroep West, 15 oktober 2009