Antwoord op Kamervragen over vastgoedproject Prins van Oranje in Mozambique

De minister-president heeft antwoord gegeven op vragen van Tweede Kamerlid Van Raak (SP) over het vastgoedproject van de Prins van Oranje in Mozambique.

Graag bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijk vragen gesteld door het lid Van Raak (SP) over de vakantiewoning van de Prins van Oranje in Mozambique.

Deze vragen werden mij toegezonden op 21 oktober 2009, nr. 2009Z19347.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

----------------------------------------------------

1. Waarom zijn drie 'communicatie-experts' aangetrokken om negatieve publiciteit rondom het vastgoedproject van de kroonprins in Mozambique te voorkomen? 1)

2. Wat is de taak van deze communicatie-experts en wie betaalt deze mensen?

Antwoord op vragen 1. en 2.

De RVD voert te allen tijde het woord ten behoeve van de Prins van Oranje. De in vragen 1. en 2. bedoelde communicatiemedewerkers zijn ingeschakeld door en onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Administratiekantoor Machangulo en Machangulo S.A.. Zij zijn derhalve niet werkzaam voor de Prins van Oranje. Naar ik heb begrepen van de Stichting Administratiekantoor Machangulo hebben de Stichting en Machangulo S.A. zich verzekerd van additionele expertise op dit punt vanwege de grote interesse van de media en de hoeveelheid werk wat dat met zich meebrengt voor de Stichting en Machangulo S.A.. Betrokken communicatiemedewerkers doen dit naast hun reguliere werk. De kosten voor de activiteiten van bedoelde communicatiemedewerkers komen niet ten laste van de Rijksbegroting en dus ook niet van de begroting I (de Koning).

3. In welke periode hebben Nederlandse veiligheidsdiensten onderzoek gedaan naar mogelijke problemen rondom het vastgoedproject van de kroonprins in Mozambique? 2)

4. Wat was de aanleiding voor dit onderzoek en welke onderwerpen hebben de veiligheidsdiensten onderzocht?

5. Bent u bereid dit onderzoek, zonder inbegrip van mogelijk operationeel gevoelige informatie, naar de Tweede Kamer te sturen?

Antwoord op vragen 3., 4. en 5.

Ik verwijs u naar hetgeen ik hierover heb gezegd op 8 oktober jl. tijdens de behandeling van de begroting de Koning.

1) de Volkskrant, 20 oktober 2009: "Hulp voor Willem-Alexander"
2) NOS Journaal, 6 oktober 2009 en de Volkskrant, 8 oktober 2009: "Oranjezaken liggen Balkenende slecht"