Persuitnodiging: World Energy Outlook 2009

World Energy Outlook 2009

Hoe zal de internationale energiehuishouding zich gaan ontwikkelen? Zijn we op weg naar een duurzame energiehuishouding? Zo niet, hoe kunnen we dat dan veranderen? Op welke wijze kan de energiesector bijdragen tot een geslaagde uitkomst van de klimaatonderhandelingen volgende maand in Kopenhagen? Hoe zullen de olieprijs en olieproductie zich ontwikkelen na het hectische jaren 2008 en 2009 ? Is gas echt de nieuwe voorkeursbrandstof van de hele wereld?
Deze en andere vragen worden behandeld in de nieuwe World Energy Outlook van het International Energy Agency, waarin dit jaar extra aandacht wordt geschonken aan scenario's die al dan niet leiden tot de beoogde reductie van CO2 uitstoot die nodig is om temperatuurstijging te beperken. Dit jaar is er ook bijzondere aandacht voor de toekomst van de wereld gasmarkt, met een gedetailleerd overzicht van de potentie van nieuwe bronnen van aardgas, zoals shale gas.

Het is traditie geworden om kort na de publicatie van de World Energy Outlook, de uitkomsten te presenteren op het Ministerie van Economische Zaken. Dit jaar gebeurt dat door IEA-executive director Nobuo Tanaka en Chief Economist Fatih Birol in het bijzijn van Minister Maria van der Hoeven, die vorige maand voorzitter was van de ministeriële conferentie van het IEA. Dit zal gebeuren op 12 november a.s. in het Atrium van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag. De presentatie is bedoeld voor genodigden uit de Nederlandse energiewereld, medewerkers van het ministerie van Economische Zaken en vertegenwoordigers van de media. Aansluitend zijn de heren Tanaka, Birol en Van Bohemen (werkzaam bij het IEA) beschikbaar voor verdere toelichting en het beantwoorden van vragen van mediavertegenwoordigers in zaal 174.

Programma:
10.45 uur - Koffie en thee
11:00 uur - Introductie door Minister Maria van der Hoeven
11:10 uur - Presentatie van de belangrijkste boodschappen van de WEO
door Nobuo Tanaka
11:20 uur - Presentatie van de belangrijkste bevindingen van de WEO
door Fatih Birol
11:40 uur - Discussie
12:00 uur - Zaal 174 uitsluitend voor mediavertegenwoordigers

Aanmelding:
Nadere informatie en aanmelding bij Jan van Diepen, j.s.vandiepen@minez.nl / tel. : 070-379 6073