Nederland en Duitsland werken samen aan kernontwapening in Europa

Nederland en Duitsland en zullen in nauw overleg met de andere bondgenoten van de NAVO werken aan de vermindering van het aantal kernwapens in Europa. Dat verklaarden minister Verhagen en zijn Duitse ambtgenoot Westerwelle na afloop van besprekingen in Den Haag

“Nederland is een groot voorstander van het betrekken van de NAVO-kernwapentaak in Europa bij de onderhandelingen die plaats vinden tussen Rusland en de Verenigde Staten,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Dat is de beste manier om het grootst mogelijke aantal kernwapens de wereld uit te krijgen.”

De ministers benadrukten dat de internationale situatie een kans biedt om een nieuwe stap te zetten bij de kernontwapening, maar dat er van eenzijdige ontwapening geen sprake kan zijn.

Het kennismakingsbezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier was een bevestiging van de uitstekende wederzijdse betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Beide landen trekken als partners op in de Europese Unie en de wereld.

De ministers spraken verder over de gevolgen van het Verdrag van Lissabon voor de vormgeving van het externe beleid van de Europese Unie, de strijd tegen de klimaatverandering, en de situatie in Afghanistan, waar Duitsland 4500 militairen heeft gestationeerd.