Toegang tot anti-conceptie dringt moedersterfte terug

Minister Koenders opende vandaag in Ethiopiё een internationale bijeenkomst over moedersterfte. Deze conferentie was georganiseerd door Nederland en het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA).

Het terugdringen van moedersterfte, Millenniumdoel 5, loopt ver achter bij de andere doelstellingen. “Iedere dag komen er net zoveel vrouwen om bij een bevalling als bij het neerstorten van vier jumbojets”, weet minister Koenders.

"Millenniumdoel 5 is de moeder van alle millenniumdoelen. Nederland heeft hier een prioriteit van gemaakt. Ik investeer daarom in training van vroedvrouwen, toegang tot gezinsplanning en veilige abortus. Betere gezondheidssystemen en aandacht voor seksuele en reproductieve rechten staan eveneens centraal in mijn beleid."

De conferentie is afgesloten met een actieplan dat concrete aanbevelingen doet om moedersterfte in 2015 daadwerkelijk terug te dringen, de gezondheid van moeders en de toegang tot reproductieve gezondheidszorg te verbeteren. Hierin staat onder andere het belang van toegang tot anti-conceptie.


Ook moeten jongeren betere en meer seksuele voorlichting krijgen. Het versterken van de gezondheidssystemen, met daarin expliciete aandacht voor moeders, is de derde aanbeveling.