Timmermans prijst Apeldoornse inzet voor Bulgaarse kinderen

Staatssecretaris Frans Timmermans prees vrijdagavond de inzet van zorginstelling De Passerel en Kiwanis Apeldoorn voor een kinderdagopvang in Razlog, Bulgarije. De Passerel overhandigde een cheque voor 10.000 euro aan de Bulgaarse ambassadeur Trapkov. Van het geld kan onderdak betaald worden voor zes kinderen met een beperking.

Timmermans (Europese Zaken): ‘In 2008 was ik twee keer in Bulgarije en heb ik gezien dat de aanpak van De Passerel werkt. Voor gehandicapte kinderen is kleinschalige zorg, zo veel mogelijk samen met de ouders en onderwijs met aandacht voor het individu, cruciaal. De Passerel gebruikt zijn ervaring uit het Matra-project nu voor de ondersteuning van een particulier project. Dat is EU-solidariteit op zijn best.’

De Britse documentaire ‘Bulgaria’s Missing Children’ vestigde in 2008 de aandacht op de slechte omstandigheden waarin kinderen in een tehuis in Mogilino leefden. Inmiddels werkt Bulgarije hard aan verbeteringen, onder andere met hulp van de Nederlandse overheid en organisaties.

De Passerel en Kiwanis Apeldoorn haalden het geld op tijdens vier liefdadigheidsdiners in Apeldoorn. Met het geld worden een lift, een nieuwe opgang en een aantal wooneenheden gebouwd. Zes kinderen met een beperking die niet meer thuis kunnen wonen krijgen daardoor vast onderdak in Razlog.

In Bulgarije werkt De Passerel onder andere aan betere zorg en voorzieningen in een kinderdagcentrum en aan de eerste woonvoorziening voor volwassenen met een beperking. Het ministerie van Buitenlandse Zaken steunt De Passerel daarin met middelen uit het Matra-programma.

Matra-programma
Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt via het Matra -programma bij aan de opbouw van het maatschappelijk middenveld (‘civil society’) in de Midden- en Oost-Europese landen.

Door De Passerel opgeleid personeel reikt samen met de voorzitter van Kiwanis Apeldoorn de cheque uit aan ambassadeur Tra