Mensenrechtentulp officieel geregistreerd

De Nederlandse Mensenrechtentulp is officieel geregistreerd. Met de tulp vraagt Nederland aandacht en erkenning voor de wereldwijde inzet van mensenrechtenverdedigers. Elk jaar wordt het beeldje van de tulp uitgereikt aan een mensenrechtenverdediger die zich heeft onderscheiden door zijn bijzondere morele moed.

Minister van Buitenlandse zaken Verhagen deelde vandaag bollen uit aan reizigers op het Centraal Station in Den Haag. De komende dagen zullen de bollen op verschillende plaatsen in Nederland worden verspreid.

“Zie dit simpele bolletje als een mensenrechtenverdediger: als we ’t koesteren, groeit er iets heel moois uit. Die mensen zijn heel moedig en ze verdienen onze steun,” zei minister Verhagen tegen de reizigers.

De gele tulp wordt onder de naam Tulipa Human Rights opgenomen in het Internationaal Register van Tulpennamen. De tulp is het symbool van de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. Minister Verhagen reikt het bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp maandag 9 november in de Ridderzaal uit aan de Iraanse journaliste en advocate Shadi Sadr.

Sadr en vele andere mensenrechtenverdedigers zetten zich in hun land in voor verbetering van de rechten van hun medeburgers. Bijna alle landen hebben zich aangesloten bij verdragen over de rechten van de mens. Toch moeten die rechten vaak worden bevochten. Daarvoor is vaak veel moed nodig, want hun werk stuit helaas maar al te vaak op tegenwerking en geweld.

Shadi Sadr alleen al heeft te maken gehad met een reisverbod en sluiting van haar kantoor, zij wordt afgeluisterd en bedreigd, en zij is al 2 keer opgepakt en gevangen gezet. Omdat zij opkomt voor een menswaardig bestaan voor haar medeburgers.