Koenders: 2 miljoen noodhulp voor Hoorn van Afrika

"Hoe kun je voorstellen om het budget voor ontwikkelingssamenwerking te halveren als het voedseltekort in de wereld groter wordt door droogte en klimaatverandering." Dat zegt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in reactie op het bericht dat het Wereldvoedselprogramma nog 5 miljard dollar nodig heeft om de levens van miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika te redden.

Koenders vindt de opstelling van VVD en PVV, die fors willen snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking 'a-sociaal en kortzichtig'. "Bezuinigen over de ruggen van Afrikanen zal juist de kans op vluchtelingenstromen en terreur bij ons doen toenemen", aldus Koenders.

Volgens de VN zijn 24 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika en Kenia volledig afhankelijk van voedselhulp om te kunnen overleven. Door het uitblijven van regen zijn oogsten mislukt en is er een groot tekort aan water voor mens en dier. "Dat maakt ook nog eens duidelijk hoe belangrijk het is om geld vrij te maken om de gevolgen van het klimaatprobleem op te vangen", aldus Koenders.

Koenders heeft besloten twee miljoen euro extra vrij te maken op zijn begroting voor noodhulp aan Ethiopië, Somalië en Kenia. Hij kan niet meer geld uittrekken voor noodhulp, omdat hij dit jaar 550 miljoen moet bezuinigen op zijn begroting vanwege de daling van het bruto nationaal product in Nederland waar de begroting van ontwikkelingssamenwerking aan gekoppeld is.