Gerechtsgebouw Deh Rawod feestelijk geopend

Vanochtend is in Deh Rawod onder grote belangstelling van lokale leiders het nieuwe gerechtsgebouw officieel in gebruik genomen. Met het doorknippen van een lint en het ondertekenen van de overdrachtsakte werd het gebouw geopend.

De symbolische overdracht vond plaats in aanwezigheid van brigadegeneraal van de zevende Task Force Uruzgan (TFU-VII) Marc van Uhm, waarnemend civiel vertegenwoordiger J.W. Beaujean, districtshoofd Said Osman, hoofdrechter van Tarin Kowt Maulawi Mohammed Jan en rechter in Tarin Kowt Abdul Wahid.

De opening van het gerechtsgebouw is van groot belang voor de opbouw van het lokale bestuur van Deh Rawod en de provincie Uruzgan. Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft in nauwe samenwerking met het Amerikaanse PRT en de Afghaanse overheid het gebouw opgeleverd. Tijdens de opening waren het Afghaanse leger en de Afghaanse politie verantwoordelijk voor de veiligheid rondom het gebouw. De openingsceremonie werd ingeleid door toespraken van hoogwaardigheidsbekleders in de grote rechtszaal. Brigadegeneraal Marc van Uhm sprak van een gedenkwaardige dag voor de bevolking van Deh Rawod en benadrukte het belang van een goed functionerend rechtssysteem in Afghanistan.

Waarnemend civiel vertegenwoordiger J.W. Beaujean noemde de grote symbolische waarde van het gerechtsgebouw. ‘Dit gerechtsgebouw is een teken voor jong en oud in Uruzgan en Deh Rawod. Het laat zien dat gerechtigheid belangrijker is dan wapens’, aldus Beaujean. De Afghaanse overheidsvertegenwoordigers waren zeer tevreden over de inzet van het PRT en van ISAF (International Security Assistance Force) en onderstreepten het belang van een goed rechtssysteem in de provincie Uruzgan. Uit handen van waarnemend civiel vertegenwoordiger Beaujean ontving Abdul Wahid voorlichtingsmateriaal over het belang van regelgeving en rechtspraak in Afghanistan. Dit materiaal is bestemd voor een breed publiek.