De concurrentiegerichte dialoog

Een handreiking op basis van de ervaringen tot nu toe van de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat en Defensie

In de Europese aanbestedingsrichtlijn is de concurrentiegerichte dialoog opgenomen als nieuwe aanbestedingsvorm. In de richtlijn, maar ook in de nationale aanbestedingsreglementen is echter nauwelijks iets opgenomen over hoe een dergelijke procedure in elkaar zou kunnen steken. Dit geeft veel vrijheid, maar blijkt in de praktijk ook veel vragen op te werpen. Om de teams die voor een concurrentiegerichte dialoog gesteld staan een handvat te bieden hebben vier deskundigen – Marijke Nagelkerke (RWS PPS Kennispool), Jacobien Muntz-Beekhuis (PIANOo), Jeroen Oehler (DLG) en Diederik van der Staay (RGD) – hun ervaring en die van anderen gebundeld in een korte en praktische handreiking.

Met deze handreiking willen de auteurs anderen inzicht geven in hoe de concurrentiegerichte dialoog een succes kan worden. Voor de indeling van de brochure is het procesverloop van de dialoog gevolgd. Omdat een goede aanbesteding en dialoog bepaald wordt door een gedegen voorbereiding is de brochure breed opgezet. Bovendien heeft een goede projectbeheersing vanaf het begin van het project invloed op het succes van de aanbesteding.

De auteurs hopen hiermee een welkome bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van de aanbestedingspraktijk in Nederland.