NAVO moet zich aanpassen

De NAVO moet voldoende goed opgeleide en inzetbare troepen hebben, zijn financiële basis meer solide maken en meer flexibiliteit tonen om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden. Dat stelt minister Eimert van Middelkoop vandaag op een bijeenkomst van de Slowaakse Noord-Atlantische Commissie in Bratislava.

Het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO moet zijn toegesneden op de nieuwe veiligheidsrisico's. Die zijn als gevolg van de gewijzigde geopolitieke verhoudingen namelijk ingrijpend veranderd. De kans op conflicten tussen landen is afgenomen, maar daar tegenover staat een toegenomen dreiging van terroristische bewegingen, piraterij, klimaatverandering en cybercriminaliteit.

Betere samenwerking

Om deze dreigingen het hoofd te kunnen bieden moeten de NAVO-lidstaten beter samenwerken en taken en kosten beter verdelen. Vooral omdat in deze economisch moeilijke tijden een verhoging van het NAVO-budget niet te verwachten is. Daarom moeten de NAVO-lidstaten prioriteit stellen en zich meer richten op projecten die gerelateerd zijn aan de lopende operaties.

Tot slot breekt Van Middelkoop een lans voor betere samenwerking tussen de NAVO en andere instellingen, zoals de Verenigde Naties en non-gouvernementele organisaties.